Sagnfiguren KIVIOQ har sit navn fra de gamle arktiske fortællinger, hvor Kivioq er en evig Inuit vandringsmand.
Han rejser med hundeslæde og kajak, eller han bæres af store fisk. Hans overnaturlige kræfter tillader ham at overvinde alle former for forhindringer på sine rejser i hele Arktis.
Kivioq har ifølge sagnene levet i lang tid og har haft mange liv. Knud Rasmussen hørte disse sagn, både som barn i Grønland og på polarekspeditionerne. Nogle af sagnene har Knud Rasmussen gengivet i rejseberetningen “Fra Grønland til Stillehavet” (Lindhardt & Ringhof) om Rasmussens 5. Thule-Ekspedition.
Læs her – med tilladelse fra forlaget – Den udødelige Kivioqs Æventyr
Den 5. Thule-ekspedition, der foregik i årene 1921-24, blev den mest berømte og betydeligeste af dem alle. Her realiserede Knud Rasmussen sin storslåede plan om at udforske og dokumentere inuitstammer på strækningen fra Grønland over Canada helt til Stillehavet. Deltagerne var bl.a. Peter Freuchen, etnografen Kaj Birket-Smith, arkæologen Therkel Mathiassen og en gruppe polareskimoer, hvis praktiske viden og arbejde var en vigtig forudsætning for rejsens gennemførelse.
Seks danskere og fem grønlændere deltog i de første år, hvor ekspeditionen havde fast base på ‘Danskeøen’ i Hudsonbugten i en lille hytte kaldet ’Blæsebælgen’. Knud Rasmussen og de to grønlændere Arnarulunnguaq og Miteq rejste alene videre mod Sibirien. Undervejs fik de følgeskab af fotograf Leo Hansen.
På den tre år lange rejse blev en strækning på 18.000 km tilbagelagt med hundeslæde. Undervejs indsamlede Knud Rasmussen myter og sagn samt omkring 20.000 genstande, som kom til at danne grundstammen i Nationalmuseets fornemme samling indenfor denne emnekreds.
Ekspeditionen påviste, at der blandt den oprindelige inuit-befolkning tværs over Arktis findes en fælles kultur, fælles traditioner og et fælles verdensbillede. Knud Rasmussen blev for sin indsats udnævnt til æresdoktor ved Københavns Universitet.
Sagnfiguren Kivioq i streg
Akvarel af den grønlandske kunstner Aron fra ca. 1860. Akvarellen illustrerer sagnet om Kivioq. Sagnet handler om sagnfiguren Kivioq og den livslange rejse, som han begiver sig ud på i fortvivlelse over sin kones død. Han vender hjem til bopladsen som en gammel mand og ser som det første sin søn, der står på ryggen af en fanget hval. Som et grædende barn havde han forladt ham, han fandt ham igen som fanger, stående på en hval. Legenden er berettet af Peter Motzfeldt fra Julianehåb, og sagnet ledsages af fire akvareller af Aron.
Kilde:
Peter Kühn-Nielsen: Aron fra Kangeq i Den Store Danske, Gyldendal. Citeret 25. marts 2018 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=40427 |